Häromdagen kom jag på en sak som legat i mitt undermedvetna och skavt. Det är en sak som samma apotekare sagt till mig alla de tre tillfällen när jag hämtat ut de nya ögondroppar jag fått recept på för min pollenallergi, av en allergiläkare. Det här är typ den dialog som utspelat sig, tre gånger.

Apotekare – Har du haft den här ögondroppen förut.

Jag – Ja den är verkligen bra.

Apotekaren – Den är jättestark

Jag – Men så är den bra också

Då när det dök upp i mitt medvetna insåg jag vad som hade skavt under hela den här tiden, dvs hela sommaren. Att han påpekat att ett läkemedel som en legitimerad läkare skrivit ut åt mig är “jättestarkt”. Jag började fundera på vad han ville säga med det. Misstror han mitt behov av läkemedlet eller ifrågasätter han förskrivande läkares kompetens? Tycker han att jag ser “för frisk ut” för att behöva läkemedlet? Just jag påverkas inte särskilt mycket av att han säger så här. Jag fortsätter glatt att ta läkemedlet men jag funderar på vad som händer med andra personer som han kanske säger samma sak till. Om de är tveksamma till att ta läkemedlet från första början så kanske de slutar istället för att få lindring genom att ta det.

Jag funderar också på om han säger på samma sätt till personer som kommer för att hämta ut morfin eller andra morfinbaserade preparat mot svåra smärtor. Säger han samma till dem? Det kan ju bli riktigt allvarligt.