Läs rubriken igen, den handlar om ambulanspersonal om diskriminerat en person som insjuknade med hjärnblödning. Det är ordet jag aldrig vill läsa igen. Fallet gäller en muslimsk mörkhyad man med Afrikanskt ursprung som insjuknade i hemmet varvid hustrun ringde efter ambulans. Mannen var 32 år och var när ambulansen kom, till synes medvetslös. Ambulanssjuksköterskan menade att mannen, som för övrigt själv var läkare, spelade medvetslös och journalförde detta med orden “kulturell svimning”. Vid ankomst till sjukhuset och efter röntgen visade det sig att mannen hade en allvarlig hjärnblödning.

Fallet är nu avgjort i tingsrätten som enigt dömer för diskriminering. Det här är ett lika viktigt som tragiskt fall som visar på vikten av att ha en intakt etisk kompass för att inte gå vilse i sitt yrkes utförande.

Jag undrar också i mitt stilla sinne över ambulanssjuksköterskans kompetens. Att inte kunna skilja en medvetslös person från en som spelar avsvimmad, det ter sig inte särskilt kompetent.

Här kan du läsa om domen

https://www.dn.se/sverige/dom-kulturell-svimning-var-diskriminering/