Idag har vi varit på besök på Oshakati state hospital. Det är regionens stora sjukhus dit alla patienter som har behov av mer avancerad vård kommer. Där finns såväl ambulansstation som röntgenavdelning med CT, intensivvårdsavdelning och en Neo/perinatal avdelning med intensivvård.

Det är mycket man känner igen från sjukvård och sjukhus i Sverige som t.ex. utrustning, apparatur samt sätt att till det yttre organisera vården men mycket är också en milsvid skillnad. Både min kollega Christina och jag blev både ledsna och nästan lite förbannade över hur dåligt man följer basala hygienrutiner då detta ju är basen i en fungerande sjukvård. Sängkläder såväl som personalens kläder var t.ex. genomgående smutsigt trots att sjukhuset hade eget tvätteri. Mycket kändes som om det inte riktigt var i någon ordning som här i rummet för att ta hand om avfall om smutstvätt.

Några rum för isolering hade man inte men man vårdade dem med smittsamma sjukdomar i ena änden av avdelningen och de med andra sjukdomar i den andra. På en av salarna för personer med smittsamma sjukdomar vårdade man personer med gastro-enterit tillsammans med dem med pneumoni.

Tvål, handdesinfektion och något att torka sig på fanns inte vid de flesta handfat för personal och munskydd användes lite hipp som happ. Personalen hade sina namn på dem och la dem sedan allihop i en stor korg för att återanvända dem.

Den avdelning som kändes mest ren, fräsch och ordningssam var faktiskt deras neo/perinatalvårdsavdelning där det just idag trängdes inte mindre än 14 barn i 8 kuvöser.