Blog Image

Disputeradsjukskoterska

Om bloggen

I bloggen skriver jag om om hur livet ter sig efter disputationen, mitt arbete i den kliniska vården, hur det är att arbeta inom utbildningsverksamhet, om vårdvetenskap, och andra angelägna ämnen inom vårdområdet

Förfrågan om att vara handledare

Hälso- och sjukvård Posted on Wed, September 18, 2019 21:37:28

I min mail låg det nu ikväll en förfrågan från en läkarstudent om jag ville vara hennes handledare för ett arbete hon ska skriva i termin 8. Arbetet handlar om samarbete/teamarbete vid akuta händelser.

Detta låter väldigt intressant och jag har bett henne skicka sin projektplan så får vi ta diskussionen vidare när jag fått och läst den.

Det är en läkare jag arbetet med som rekommenderat mig som handledare för henne och det är ju såklart roligt att en läkare rekommenderar en sjuksköterska som handledare för en läkarstudent. Det beror säkert i delar på att den planerade metoden är kvalitativ och det är ju mitt område, men jag är i alla fall tacksam och glad för detta.Färgkodning med bristande logik

Hälso- och sjukvård Posted on Wed, September 18, 2019 21:33:02

Idag har en medförfattare och jag arbetat med vårt manus på Regionens Hus i Skövde. Jag upptäckte att man anger att man anänvder färgkoder för att markera olika områden i ABV-verksamheten. Så här ser kodnyckeln ut:

Här är sedan märkningen för en av lokalerna:

Fullständigt … ologiskt! Är det en färgblind som ordnat med skyltarna kanske?WEbb-SKU – ett års erfarenheter

Hälso- och sjukvård Posted on Tue, September 17, 2019 22:27:10

På stroketeamdagen förra veckan presenterades erfarenheter från ett år med WebbSKU. Sedan starten har vi registrerat nära 1000 deltagare på inte mindre än 74 orter i Sverige.

Tack vare våra pilotenheter har vi också 58 deltagare som redan examinerats och flera följer den närmaste tiden.Jag känner mig verkligen inbjuden …

Forskning Posted on Mon, September 16, 2019 12:14:51

Att som forskare få inbjudan via mailen till konferenser är inte alls ovanligt och särskilt inte när det handlar om sk. predatory conferences. Det är konferenser som bara finns för att arrangören ska tjäna pengar på den. Det är inte ens säkert att den kommer att hållas och det vetenskapliga värdet av den är sällan något att prata om.

För det mesta är dessa mail utformade som överentusiastiska hejarop av typen “Greetings of the day” och “We have come across your astonishing research and are stunned by its excellens. Överdrifterna haglar alltså.

Idag kom ett mindre lyckat exempel på en inbjudan. Jag kan inte precis säga att jag känner mig särskilt bjuden …Föränderlighet – en utmaning

Universitets/högskolevärlden Posted on Fri, September 13, 2019 12:41:54

Tillsammans med en kollega är jag kursansvarig för en kurs som ska gå under hösten. I våras planerade vi kursen och var rätt nöjda med hur vi fått till planeringen av den.

Nu är det ju dock höst och saker har hänt som påverkar kursen. Kollegor som varit tjänsteplanerade i kursen har ersatts med andra, timfördelningen justeras och vi ska få schemat att fungera med nya förutsättningar. Det är inte alltid helt enkelt och skapar en hel del arbete att få till. För tillfället är schemat löst. Vi får se hur länge det varar.StrokeSverige främjar fysisk aktivitet

Hälso- och sjukvård, Uncategorised Posted on Thu, September 12, 2019 11:06:40

Vi har just haft “paus-dans” på den nationella Stroketeamdagen. I salen finns 350 personer som samtidigt dansar tillsammans. Kul initiativ och viktigt att lyfta vikten av fysisk aktivitet!Stroketeamdagen 2019

Hälso- och sjukvård Posted on Thu, September 12, 2019 10:31:29

Idag är det stroketeamdag i Stockholm, på Nya Karolinska. Salen vi är i rymmer 350 personer och den är helt full. Det är verkligen roligt att så många kommit till denna första mellanliggande dag om stroke, Förut har det varit en stroketeamkongress vartannat år men det upplevdes som lite för långt mellan, därav denna nya dag.

Här är Per Wester när han öppnar dagen i egenskap av arrrangör.ABV – Skype-rum

Hälso- och sjukvård, Uncategorised Posted on Wed, September 11, 2019 09:24:11

I nya Regionens hus har rummen olika funktion och en därtill tillhörande möblering. I rummen som är avsedda för Skype- möten eller andra digitala mötesformer är detta en vanlig möblering.

Sittplats för tre, där endast en av sittmöblerna har ryggstöd. Alla sittmöbler är av sadeltyp och tyget har en grov och stickig struktur. Att som jag, ha en kortbent byxdress, rekommenderas inte om det är här man ska sitta. Att en längre stund sitta utan ryggstöd är heller inte så bekvämt. Lägg till detta att fotens “sidopinnar” har en grov räffling i metall ytterst på sig så är obekvämheten fulländad. Eftersom det regnat ute och mina skor och strumpor var våta så var upplevelsen allt annat än angenäm.Möte vårdvetenskapligt nätverk

Hälso- och sjukvård Posted on Tue, September 10, 2019 00:06:36

På det vårdvetenskapliga nätverkets möte idag tittade vi på några olika enheters prioriteringslistor för situationer av överbeläggning och överbelastat läge.

De var ganska olika utformade, trots att enheterna getts en mall att använda. De var också olika detaljerade och gav olika ledning för den som ska försöka få stöd i vad som kan prioriteras ner då tiden inte räcker till. det som såg sämst ut var kanske anpassningen till den verksamhet som prioriteringslistan gällde för. Några var så allmänna att de skulle kunna gälla för vilken verksamhet som helst. På ett sätt är det kanske bra men det ger ju ganska liten ledning för specifika verksamheter när de ser ut så.

Vad och om vi ska försöka få till någon åtgärd blev oklart.Docentansökan beslutad

Uncategorised Posted on Sun, September 08, 2019 23:34:58

I fredags fick jag besked att min docentansökan har behandlats på anställningsnämndens möte. Beslutet blev att ansökan fått ett positivt beslut och docenturen ska effektueras genom en föreläsning i oktober.

Värt att fira!Höstens första docentföreläsning är från vår institution!

Uncategorised, Universitets/högskolevärlden Posted on Sun, September 08, 2019 22:59:59

I torsdags ägde Högskolans Västs första docentföreläsning för terminen rum. Det var Veronika från vår institution som föreläste.

Salen var mer full än den brukar och föreläsningen var också bättre än de flesta andra docentföreläsningar jag varit på på Högskolan.

Grattis Veronika!Kursstart

Uncategorised, Universitets/högskolevärlden Posted on Wed, September 04, 2019 23:39:17

Imorgon är det kursstart för vår fristående kurs för examensarbete. Det är alltid spännande att träffa studenterna i den här kursen. Det är sjuksköterskor med en äldre utbildning som saknar kandidatexamen och nu vill de läsa en specialistutbildning och då är en kandidatexamen ett krav idag. Dessa studenter har inte det men har istället en rik erfarenhet att grunda sina examensarbetens idéer på och de har ofta ämnen grundade i sin verksamhet som de vill skriva om. Vi får se hur det är den här terminen.Olika behov – tyst eller till musik

Universitets/högskolevärlden Posted on Mon, September 02, 2019 15:59:41

Att det finns olika lärstilar för studenters lärande är en syn på faktorer som påverkar lärandet. En del studenter lär bäst genom att se, andra genom att höra och åter andra genom rörelse.

Jag har inte så ofta funderat över hur jag lär mig men inser att jag har svårt när någon bara visar mig hur jag ska göra, typ “Klicka här, välj här och sedan X”. Sådant behöver jag få göra själv för att jag ska hänga med.

Något som dock står helt klart för mig det är att jag har svårt att arbete med något som kräver min uppmärksamhet till musik. Jag försöker det ibland för jag tycker ju om musik men det fungerar inte. Jag har däremot inte behov av att det ska vara tyst när jag arbetar så länge jag bara helt kan tänka bort det där andra runt om mig.

Ska jag göra saker som inte kräver samma typ av intellektuella fokus, som att rensa ogräs, greja i köket eller så då har jag gärna musik på.10 citeringar av artikel

Forskning Posted on Mon, September 02, 2019 10:04:36

Idag fick jag meddelande från ResearchGate att en av mina artiklar har nått 10 citeringar.

Enligt mina egna noteringar har den 13, men det är ju en annan sak. Jag har mina noteringar samlade från flera olika källor så det är därför det skiljer sig. Kul är det hur som helst.Intyg för WebbSKU

Hälso- och sjukvård Posted on Fri, August 30, 2019 21:45:20

Idag fick vi intygen för genomgången utbildning i WebbSKU.

Riktigt fint var det!Alla case för WebbSKU

Hälso- och sjukvård Posted on Thu, August 29, 2019 22:21:08

Idag har vi färdigställt de sista casen för WebbSKU. Nu är alltså alla case för både akut-, rehab och senare delar av vårdkedjan vid stroke färdiga och finns i utbildningens lärplattform.

Det känns så skönt! Planen var att de skulle funnits där redan i april men så blev det alltså inte. Jag vet i och för sig att ingen har efterfrågat dessa case så det är ingen skada skedd men ändå. Det är skönt när bitarna faller på plats.ABV, sånt tjafs!

Forskning Posted on Wed, August 28, 2019 22:59:42

Idag har jag varit i nya Regionens hus och suttit med min forskning i Skaraborgsinstitutets nya lokal, som de för all del delar med två andra verksamheter.

ABV betyder i det här sammanhanget AktivitesBaseradVerksamhet. Detta innebär i den här tappningen att inge får ha ett eget rum eller ett eget skrivbord. Inte ens de som arbetar där varje dag 7-16. Alla får ta en plats som är ledig när de kommer och det kan alltså bli olika platser mest varje dag. Man har också utformat något som kallas funktionsarbetsplatser. Vad detta egentligen innebär och vem som har rätt att nyttja dessa ter sig väldigt oklart.

Utöver detta så råder också clean-desk, dvs alla skrivbord sa lämnas helt tomma vid dagens slut. Ingen får någonsin ha något kvar på skrivbordet.


Åh, så mycket arbete bara det skapar, att alltid vara tvungen att plocka ihop allting så det ryms i ett väldigt litet skåp som de som har sin fasta arbetsplats där har fått.

Det ska bli intressant att följa det här “experimentet” för det anser jag nog att hela bygget är, och nästan omöjligt att arbeta i. Den som lever får alltså se …Så mycket att göra …

Universitets/högskolevärlden Posted on Wed, August 28, 2019 22:51:24

Hur kan sommaren just vara slut, terminen inte ens ha börjat och det redan vara så mycket att göra. Jag har svårt att se hur jag ska hinna med allt och jag använder redan sena kvällar och nätter för att försöka hantera situationen. Det känns inte så värst bra.

Jag gör väl som jag alltid gör, försöker att trycka in så mycket arbete jag kan under dygnets vakna timmar med förhoppningen att det ska rädda min situation så det blir mer hanterbart framöver.

Så har det aldrig blivit hittills … men jag måste ju ha hopp …Föreläsning i Göteborg

Hälso- och sjukvård Posted on Tue, August 27, 2019 23:03:16

Idag föreläste jag om palliativ vård och etik vid neurologisk sjukdom på Neurodagarna i Göteborg. Det är roligt att få möjlighet att föreläsa inom de områden som jag ser som mina absoluta spetsområden!

Några av mina kollegor på min kliniska arbetsplats var där. Jag hoppas på lite härligt ärlig återkoppling från dem längre fram. Jag tyckte själv att det blev en bra föreläsning men de kan ju vara av en annan åsikt.Skoltrött …

Universitets/högskolevärlden Posted on Tue, August 27, 2019 23:00:49

En av våra bekantas barn har just börjat förskoleklass. Han har nu gått en vecka och hade igår deklarerat att han inte ville gå mer i skolan. Han tyckte inte det var så roligt.

Stackars barn! Tänk om hans föräldrar sagt honom sanningen: – Du har bara minst tio år kvar i den obligatoriska skolan, ja minus en vecka då förstås. Och därefter bör du nog rikta in dig på att gå minst tre troligen sex år ytterligare i skolan.

Jag började räkna på hur mycket tid jag tillbringat i skolbänken och fick ihop det till den förfärliga summan av minst 20 år! och då har jag ändå inte räknat in alla fristående kurser jag gått sedan jag disputerade. Då närmar vi oss 22, and counting … jag ska gå en ny kurs nu under hösten om Praktisk kunskap omfattande 15 Hp. Det ser jag verkligen fram mot. Är det något fel på mig?!

Nej snälla, det behöver ni inte svara på smileyNext »